The Whole of the Moon

waterboys

The Whole of the Moon” kom 1985 och är en singel tagen från The Waterboys’ album This Is the Sea. Den är en klassiker från bandets låt skatt och har konstant spelats på deras live shower ända sedan den släptes
Låten är skriven och producerad av Mike Scott. Tidigt så spekulerade man inom gay rörelsen i England att låten handlade om prins Charles eller att den skulle handla om prinsessan Diana
När låten släpptes 1985 så blev det ingen direkt succé och hamnade på under delen av topplistorna. Det dröjde ända till 1991 då man gjorde en ny remix av låten. Den versionen blev en mer kommersiell framgång och anses som bandet bästa låt och deras signatur. Låten vann the Ivor Novello Award för bästa låt och musik samt lyrik.

Bandets medlemmar har varit sedan starten Mike Scott, Anthony Thistlethwaite, Karl Wallinger, och Roddy Lorimer. Trummisen Kevin Wilkinson hade lämnat bandet innan man spelade in ”The Whole of the Moon”och man hade en session player vid namn Chris Whitten. Låten kom att färdig mixas i maj 1985.
1991 gick Scott och Lorimer in i studion för att remixa låten och lade på bland annat trumpeter som den klassisk tränade Lorimer hade för kärlek för. Dem spenderade tre dagar i studio för att göra ett nytt arrangemang som gjorde att låten blev mer som ett klassiskt arrangemang. Låten fick också ett mer jazzliknade stuk som Mike älskade. Lorimer han lade också på falsett på bakgrundssången och Anthony var med och lade på bland annat saxofon solo, samt att Wallinger spelade in en ny synt slinga och ny backgrundsång.