Låtens historia

Lars Magnusson
Lars Magnusson

Låtens historia

Är ett programinslag i Lasses eftermiddagssändningar Pop O Rockklassiker 14.00 -18.00. Varje måndag eftermiddag presenteras en låt som du också hör – onsdagar – torsdagar och fredagar. Under programpunkten låtens historia så gör vi en djupdykning i en låt och dess bakgrund samt historiska betydelse. Vi speglar dess tillkomst vem eller vilka som har skrivit låten, när den är inspelad och vilket plattan den låg på. Nedan hittar du listan över dem låtar vi har spelat upp och berättat om och vilken version av låten vi spelat upp.

Låt vecka 11 2015
Bad Case of Loving You (Doctor, Doctor)” är en låt från 1978 skriven av Moon Martin, Den spelades först in på hans album Shots From a Cold Nightmare. Ett år senare så fanns låten med på Robert Palmer’s 1979 album Secrets och blev en hit.
Robert var son till en militär som var stationerad på Malta. Palmer och hans familj flyttade till Yorkshire i England 1959. 1970 gick Palmer med i tolvmanna-bandet Dada, med bl.a. sångerskan Elkie Brooks. Bandet höll bara i ett år, då bildade Palmer och Brooks bandet Vinegar Joe, ett kritikerrosat men kommersiellt misslyckat band. De släppte tre album, på skivbolaget Island Records: Vinegar Joe (1972), Rock ‘n Roll Gypsies (1972) och Six Star General (1973).
Läs mer om ”Bad Case of Loving You (Doctor, Doctor)” Här.

Låt vecka 10 2015

”Caught Up in You” är den första singeln från södern rockbandet 38 Special’s 1982 album, Special Forces. Detta var bandets först etta på Billboard Top Tracks rock lista. Den blev också en av två top 10 hits på pop listan, Billboard hot 100. Deras andra top 10 singel på Billboard listan nådde plats 6 1989 och hette ”Second Chance”, ”Caught Up in You” fans I filmen Spring Break från 1983. Den fanns också med på soundtrack till 2009 filmen The Goods: Live Hard, Sell Hard and Whip It. Bandet har sålt mer än20 million plattor.
Läs mer om ”Caught Up in You” Här.

Låt vecka 9 2015
”Easy Lover” är en hit med sång av Philip Bailey och Phil Collins, skriven av Bailey, Collins, samt Nathan East.Låten fanns med på Bailey’s solo album Chinese Wall. Collins har framfört låten i en live konsert och fanns också på hans 1990 album Serious Hits… Live,, samt på 1998 compilation album, …Hits.
Läs mer om ”Easy Lover” Här.

Låt vecka 8 2015

”Enola Gay” Är den stora antikrigslåten på 80-talet av den brittiska syntpop gruppen
Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD). Låten som blev den enda singeln 1980 från deras album Organisation. Den skrevs av Andy McCluskey,
Låten tar upp konsekvenserna av atombomben över Hiroshima den 6 augusti 1945 kl. 08.15, Bomben dödar mer är 100 000 av Stadens invånare.
I texten nämns komponenterna i och själva bomben attacken. Flygplanet Boeing B-29 Superfortress Enola Gay och själva bomben Little Boy. Flera inom musikbranschen och media hyllade låten som en av dem bästa poplåtarna
Läs mer om ”Enola Gay” Här.

Låt vecka 7 2015
Bette Davis Eyes
är låten som skrevs av Donna Weiss och Jackie DeShannon och blev först populär med låtskrivaren Kim Carnes. Låten spenderade nio veckor på toppen av Billboard hot 100 och blev den största hitlåten 1981 i USA detta år. 1982 vann låten priser på Grammy Galan för årets skiva och årets låt. Det var dock Jackie DeShannon som spelade in originalet på hennes platta ”New Arrangement”
Läs mer om ”Bette Davis Eyes” Här.

Låt vecka 6 2015
”Radio Free Europe” av American alternativ rockbandet R.E.M ”Radio Free Europe” släpptes som Bandet debut singel på den kortlivade labelbolaget Hib-Tone 1981. Låten skulle komma bli deras trademark och även påverka deras kommande låtar.
Läs mer om ”Radio Free Europe” Här.

Låt vecka 5 2015
Goodbye Yellow Brick Road” En ballad av pianisten och musikern Elton John med text av
Bernie Taupin för albumet Goodbye Yellow Brick Road. Låten prisades av pressen som Elton Johns bästa låt. Den släpptes som andra singel och entrade både topp 10 i USA och England.
Läs mer om Goodbye Yellow brick Road Här.

Låt vecka 4-2015
You Ain’t Seen Nothing Yet”
Är en rocklåt skriven av Randy Bachman och inspelad av Bachman Turenr Overdrive (BTO) på deras platta Not Fragile och släpptes som singel 1974. Låten nådde toppen på billboardlistan och kanadensiska listan den 9 november 1974 den når också plats nummer 2 på den brittiska listan. Man hamnade även i topp på den danska, tyska listan, samt på Nya Zeeland och i Syd Afrika.
Låten fick också the Juno award för bäst säljande singel 1976.

Läs mer om ”You Ain’t Seen Nothing Yet”´Här.

Låt vecka 3-2015
Låten Higher love – Original av Stevie Winwood – Vi spelade upp Whitney Houstons version inspelad 1989. Den var tänkt att vara med på Houstons platta ”I’m Your Baby Tonight” som kom 1990. Men ratades och hamnade bara på den japanska utgåvan.
Läs mer om ”Higher love” här.

Låt vecka 49-2014

The Whole of the Moon” kom 1985 och är en singel tagen från The Waterboys’ album This Is the Sea. Den är en klassiker från bandet låtar och har konstant spelats på deras live shower ända sedan den släptes
Låten är skriven och producerad av Mike Scott. Tidigt så spekulerade man inom gay rörelsen i England att låten handalade om prins Charles eller att den skulle handlar om prinsessan Diana

Läs mer om ”The Whole Of The Moon” här

Låt vecka 48-2014

”We Don’t Have to Take Our Clothes Off” (släpptes i England som ”We Don’t Have To…”): detta är pop vokalisten Jermaine Stewarts första av tre singlar från året from 1986. Låten fanns med på Stewarts album Frantic Romantic.
”We Don’t Have to Take Our Clothes Off” är hans största hit och mest kommersiella framgång både i Europa och USA. Att den blev så framgångsrik är att den användes i 80-tals hit deckaren Miami Vice. Låten hamnade både på Englandslistan och Kanadensiska listans plats nummer 2 och hade störst framgångar i dessa länder.

Läs mer om ”We Don’t Have to Take Our Clothes Off” här

Låt vecka 47-2014

Låten ”We All Sleep Alone” är den andra officiella singeln från amerikanska sångerskan och skådespelaren Chers 18 album. Albumet släpptes den 28 januari 1988 på Geffen Records. Både albumet och singeln släpptes samma dag. Låten producerades av David Geffen och skrevs av ingen mindre än Bon Jovi medlemmarna Jon Bon Jovi och Richie Sambora tillsammans med Desmond Child.
Läs mer om ”We All Sleep Alone” här

Låt vecka 46-2014
”European -African – Caribbean Queen (No More Love on the Run)”. Låten spelades in i olika versioner för att anpassas till olika markander av Billy Ocean 1984. Låten blev hit i tre världsdelar. Låten var dock en större hit i Europa än i Afrika och på andra sidan atlanten.
Läs mer om ”European-African-Caribbean Queen” här.

Låt vecka 45-2014
Heaven, ”en: himlen”, är en powerballad från 1983 av den kanadensiske rocksångaren Bryan Adams till filmen ”A Night in Heaven” samt till Adams album Reckless året därpå. Den 22 juni 1985 kom Heaven först på hitlistan Billboard Hot 100 i USA. I Sverige innebar låten Adams stora genombrott. Heaven blev den första långliggaren på Trackslistan (14 veckor), nådde förstaplatsen där i oktober 1985 och vid sammanräkningen av 1980-talets allra största Trackshits så blev Heaven nummer 1.
Läs mer om ”Heaven” här.