Higher Love orginal av Steve Winwood

Lars Magnusson
Lars Magnusson

Låtens Historia vecka 2 2015
Lasse Magnusson presenterar en ny veckans låt i Pop O Rockklassiker på måndag. Du hör låten också på onsdag, torsdag och fredagseftermiddag i Pop O Rockklassiker.

Steve_Winwood_-_Higher_Love

”Higher Love”

Stephen Lawrence ”Steve” Winwood, född 12 maj 1948 i Birmingham, är en brittisk sångare, gitarrist och Hammond organist.
I början av 1960-talet gick han med i sin äldre brors grupp Muff Winwoods band. The Muff Woody Jazz Band som dem egentligen hade som namn fick en ny medlem då gitarristen Spencer Davis 1963 tillkom. Var på man bytte namn till The Spencer Davis Group. Winwood satsade sedan på en solo karriär och Higher Love spelades in 1986 med Steve Winwood som solo artist.

Higher Love släpptes som första singel från hans fjärde solo LP, Back in the High Life. Låten skrevs av Winwood och Will Jennings. Den är producerad av Russ Titelman och Winwood tillsammans med Jennings. Will Jennings är Texas grabben som nog mest är känd för att ha skrivit texten till My Heart Will Go On, signaturmelodi för filmen Titanic från 1997. Det kan  noteras att den kvinnliga rösten på låten Higher Love tillhör soul legenden Chaka Khan, som också är med i musikvideon till låten.

Med på låten fanns följande musiker

  • Steve Winwood: sång keyboards, gitarr, sequencer programmering och trumprogrammering
  • John Robinson: Trummor
  • Carole Steele: tamburin
  • Chaka Khan: bakgrundssång
  • Lewis Del Gatto, Bob Mintzer and George Young: saxofon
  • Randy Brecker: trumpet
  • Tom Malone: trombon
  • David Frank: horn arrangör

”Higher Love”

var Winwood’s första Billboard Hot 100 etta, Den toppade listan under en vecka och petade ner Madonna och ”Papa Don’t Preach” och fick lämna förstaplatsen för ”Venus” med Bananarama.
Higher Love hamnade via albumet också på US Billboard Album Rock tracks chart. Den låg där i fyra veckor på toppen av listan. Låten låg som högt på plats nummer 13 på den brittiska listan. Higher Love lyckades inte ta sig in på den svenska försäljningslistan men hamnade på Trackslistan och spelades flitigt i svensk radio. Winwood fick för Higher Love två Grammy Awards för årets skiva och bästa manliga sångare.

Higher Love fanns också med i två filmer. I 1987 filmen Stakeout och i original versionen fanns den med i filmen från 1987 21 Jump Street.
Det kan noteras att många har gjort covers på Higher Love. Det religiösa bandet Salvador gjorde en cover och fick en hit i USA på den religiösa listan.

whitney_houston_im_your_baby_tonight_1990

Även Whitney Houston spelade in den inför hennes album ”I’m Your Baby Tonight, Men man beslöt att inte ta med den på plattan när den släpptes i Europa och USA. Dock fanns den med när plattan släpptes i Japan som bonus spår på vissa pressningar. Houston framförde låten som slutnummer på hennes ”Feels So Right Tour” i Japan. Hennes version av Higher Love pendlar från disco- soul till funk och avslutas med gospel kör och producerade av Narada Michael Walden.