European Queen Orginal av Billy Ocean

Lars Magnusson
Lars Magnusson

Låtens Historia vecka 45 2014
Lasse Magnusson presenterar veckans låt varje eftermiddag i Pop O RockKlassiker.

Billy Ocean, född Leslie Sebastian Charles den 21 januari 1950 i Fyzabad i Trinidad och Tobago, från 1984 med albumet Suddenly kom
”European -African – Caribbean Queen (No More Love on the Run)”Billy-Ocean-European-Queen-No-418679

Låten spelades in i olika versioner för att anpassas till olika markander av Billy Ocean. Låten blev hit i tre världsdelar. Den var dock en större hit i Europa än i Afrika och på andra sidan Atlanten. Det var Billy Ocean tillsammans med Keith Diamond som skrev text och musik. Diamond han producerade också låten när den spelades in i London.

I USA så placerade sig låten både på Soul och Hot 100 listans plats nummer två. I England gick det inte så bara men nådde plats sex. Låten lyckades inte ta sig in på Svenska försäljningslistan. Ocean fick 1985 priset Grammy Award för bästa manliga R & B sång framträdande. Han blev då den första brittiska artisten att få detta pris. 2004 återutgavs låten i digital inspelning inför 20 års jubiléet och nådde plats 25 på digital US Charts och spelades flitigt i amerikansk radio och hamnade även på air play listan både i USA och England.

1985 spelade Melba Moore in en svars låt på samma tema med titeln King of my heart. Låten fans med i ett avsnitt i tv serien Miami Vice. Episoden hette ”Prodigal Son” i den andra säsongen av serien. Även den instrumental version spelades in och användes vid lineup när CBS sände tv från 1986 års race av Daytona 500.